Kurtalan Ekspres'in Progressive tavırlı parçalara yönelmesi 1975 yılına rastlar. Barış Manço'nun o dönem yurtdışına gidip dönemin ünlü analog synthesizer'larından Korg 700's ve ARP Solina String Ensemble'ı getirmesiyle birlikte Kurtalan Ekspres'in hem soundu hem de müzikteki tavrı değişmiştir. 1975 yılında Ohannes Kemer (gitar), Mithat Danışan (bas), Oktay Aldoğan (flüt- tenor ve soprano saksafon), Celal Güven (percussion), Caner Bora (davul)'dan oluşan Kurtalan Ekspres'in Progressive etkilenimli ilk albümü olan "2023"'te analog synthesizerları Barış Manço çalmıştır.
Zamanla bu Progressive tavır olgunluk kazanır, grup elemanları da zamanla değişir. 1978 yılının ikinci yarısına gelindiğine Kurtalan Ekspres kadrosu şu şekildedir. Kılıç Danışman (klavyeli çalgılar), Ahmet Güvenç (bas), Celal Güven (percussion ve glockenspiel), Bahadır Akkuzu (gitar), Caner Bora (davul). Bu kadro Kurtalan Ekspres'in en başarılı işlere imza atmış olan 14.formasyonudur. 6 aya yakın süren bir çalışmayla Barış Manço Kurtalan Ekspres'in Progressive anlamındaki en iyi albümü diyebileceğimiz "Yeni Bir Gün" albümünü hazırlarlar. "Bir Selam Sana", "Ne Ola Yar Ola", "Yeni Bir Gün Doğdu Merhaba, "Anlıyorsun Değil mi ?", "Bir Kelebeğin Yaşam Öyküsü" parçalarında Oktay Aldoğan flüt ve saksafonuyla, "Çoban Yıldızı" parçasında ise solo gitarıyla "Fuat Güner" misafir müzisyen olarak albümde yer alırlar. Bu albümde, 2023 albümünde kullanılan klavyelere ayrıca Roland Sh-3A Analog Synthesizer, Hammond Org ve Fender Rhodes Piyano da eklenmiştir. Düzenlemelerde ağırlıklı olarak Kılıç Danışman ve Ahmet Güvenç'in etkisi vardır. "Yeni Bir Gün" albümü 1979 yılında piyasaya çıkar.
"Yeni Bir Gün" albümünden sonra piyasaya çıkan "Disco Manço" (1980), "Sözüm Meclisten Dışarı" (1981), "Estağfurullah Ne Haddimize" (1983) albümlerinde de grup çalışması ve Progressive müzik tavrı sürdürülür. 1985 yılında piyasaya çıkan "24 Ayar Manço" albümünde ise yine bir grup çalışması vardır. Bu sefer Kurtalan Ekspres'te klavyeli çalgılara Barış Manço'nun 1960'lı yılların sonlarına doğru Belçika'da tanıştığı arkadaşı Jean Jacques Falaise katılır. Jean Jacques Falaise aynı zamanda, 1971 ve 1972 yıllarında Belçika'da Rio/Avand Garde tarzda albüm yapmış olan Recreation adlı Belçikalı Progressive Rock grubunun klavyecisidir. "24 Ayar Manço" Progressive tarzda bir albüm olmasa da yine bir grup çalışmasıdır ve kaliteli melodilerin yer aldığı synth etkili bir albümdür.
Kısacası diyebiliriz ki Barış Manço Kurtalan Ekspres 1975 - 1985 yılları arası grup çalışması anlamında çok başarılı işlere imza atmışlardır. 1985 sonrasında ise albümlerde grup müziği bitmiştir. Barış Manço'nun kendi isteğiyle albüm çalışmalarında aranjör dönemi başlamıştır. Kurtalan Ekspres'te ise eleman değişikliklerine gidilmiş, Kurtalan Ekspres'in müzik çizgisinin dışında bir çok eleman gruba dahil olmuştur. Günümüzde Kurtalan Ekspres adında bir grup halen vardır fakat yaptıkları müziğin eski müzik tavırlarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Popülist çizgide teenage Türk Pop Rock dinleyicisine hitap eden bir müzik yapmaktadırlar. 80'li yılların ikinci yarısında doğanlar Barış Manço'yu tv programlarından "Adam Olacak Çocuk"'la, Kurtalan Ekspres'i ise yine aynı programdan Barış Manço'nun "Ahmet abi, Bahadır abi, Cihangir abi, Eser abi" olarak takdim ettiği isimlerle tanımışlardır. Müzikte Progressive tavrı bilmeyen, geçmişindeki grup müziğini araştırmayan genç müzik dinleyicileri halen onları çok severek dinlemektedir. Müziği araştırmadıklarından eskiyle yeni yapılan müziğin aynı olduğunu sanmaktadırlar.